21. 3. POHOD Z BALONI OB SVETOVNEM DNEVU DOWNOVEGA SINDROMA

Dan, posvečen ljudem z Downovim sindromom smo v Celju obeležili s pohodom z baloni po mestu ter s kulturnimi točkami učencev OŠ Glazija ter uporabnikov CVD Golovec. Letošnji svetovni dan Downovega sindroma poteka pod geslom “Z nami, ne za nas”.

Ob 10.20 smo se zbrali pred Srednjo zdravstveno šolo v Celju, kjer je dogodek otvorila pevsko-plesna točka učencev Kako sva si različna ob spremljavi učiteljic Mojce in Judite, prisotne pa je nagovorila naša ravnateljica, ga. Nevenka Kus. Po prijaznem pozdravu učenca Aljaža smo se nato v dolgi koloni podali proti mestnemu središču.

Pohoda se je udeležilo več kot 100 udeležencev, med katerimi so bili poleg naši učencev, tudi uporabniki CVD Golovec ter otroci celjskih vrtcev, v mestnem središču pa so se nam pridružili še starši in prijatelji oseb z Downovim sindromom.

V samem centru mesta (pri zvezdi) so navzoči navdušeno spremljali glasbene in plesne točke ter recitacije, pozdravila in nagovorila sta nas tudi ravnateljica OŠ Glazija, ga. Nevenka Kus ter župan mestne občine Celje, g. Matija Kovač.

Učenci so se najprej zavrteli in zaplesali ob Avsenikovi »Ena bolha«, sledila je pesem »Prišla bo pomlad«, ki so jo ubrano zapeli uporabniki CVD Golovec. Učenec Aljaž je recitiral pesem »Drugačen«, učenec Maks je ob spremljavi pevskega zbora zapel Povej mi Marina.

Učenke, ki obiskujejo izbirni predmet ples, so predstavile svoj plesni nastop, sledila je Lainščkova pesmi »Nočem«, ki jo je recitirala učenka Jelena. Dogajanje v mestu pa so zaključili učenci posebnega programa s svojim plesnim nastopom  in prepevanjem ljudske pesmi, Ob bistrem potoku je mlin.

Iz dogajanja v mestu smo se nato v dolgi vijajoči koloni odpravili nazaj proti OŠ Glazija, kjer nas je na šolskem igrišču pričakala in presenetila odlična Tinkara Fortuna, ena izmed članic glasbene skupine Bepop. Tinkara je skupaj z otroki zarajala, udeleženci pa so imeli priložnost videti še en energičen plesni nastop naših učenk. Za sladko presenečenje po zaključku pohoda so poskrbeli dijaki in mentorica iz Srednje gostinske šole, ki so nam spekli slastne vaflje.

Iskrena hvala vsem našim sodelavcem, ki so kakorkoli pripomogli k soustvarjanju današnjega dogodka, saj je le tako lahko uspel v vsej polnosti.

Najlepše se zahvaljujemo Tinkari Fortuna, ki se je odzvala na naše povabilo in nam in našim učencem namenila svoj čas. Zahvala gre tudi Srednji zdravstveni in kozmetični šoli, ki so nam omogočili, da smo lahko pri njih pričeli z pohodom. Iz srca pa hvala tudi Srednji šoli za gostinstvo in turizem s Kristjanom Klančnikom na čelu, njihovo mentorico in dvema dijakoma, ki so poskrbeli, da smo obiskovalce današnjega pohoda lahko počastili s slastnimi vaflji.  Hvala tudi društvu Downov sindrom, ki nas je opremilo z baloni, 6 naših učencev pa je v dar dobilo tudi majico društva.

 

In še misel za konec – želimo si, da bi se vsi zavedali, da našo družbo vsaka drugačnost popestri in bogati.

Dostopnost