ZGODOVINA

 

Samostojna pomožna šola v Celju je bila ustanovljena z odlokom Ministrstva za prosveto v Ljubljani 3. oktobra leta 1946. Prvi pomožni oddelek je deloval že leta 1934 na ljudski šoli v Celju. Samostojna pomožna šola je imela svoje prostore v 1. državni osnovni šoli v takratni Drapšinovi ulici št. 3 v Celju (sedanja prva osnovna šola).

1. septembra leta 1957 je začel poslovati Vzgojni zavod za duševno nerazvito mladino na Golovcu. Na pobudo šole je bil pri Društvu prijateljev mladine odprt logopedski oddelek. V času od 1957 – 1973 leta je šola ustanovila pomožne oddelke tudi v krajih na obrobju Celja: V Štorah, Dobrni, Vojniku, Šmartnem v Rožni dolini, Frankolovem, Črešnjicah in Žalcu, kjer se je šola sčasoma osamosvojila.

V šolskem letu 1960/61 je šola dobila ime Zavod Ivanke Uranjekove (po mladi partizanski učiteljici). Dve leti kasneje se je Zavodu priključil še Dom Mihe Pintarja iz Dobrne.

V tem času je iz potreb začela rasti ideja o novi posebni šoli. Njena vrata so se odprla mnogim učencem v šolskem letu 1972/73. Jeseni leta 1983 so bili k šoli prizidani prostori, namenjeni za internat, na Golovcu pa je začel z delom Center za varstvo in delo.

Leta 1991 je Osnovna šola Ivanke Uranjek dobila novo ime: Osnovna šola Glazija. Sedanje ime šole izhaja iz predela Celja, kjer je lokacija šole. Na začetku 20. stoletja so na Glaziji postavili stadion, na katerem so urili staro jugoslovansko vojsko. Dobrega pol stoletja je bil stadion namenjen celjskemu nogometu.

Slovenski pravopis: Glazija (brežina trdnjavskega okopa.)

(Skupno 535 obiskov, današnjih obiskov 3)
Dostopnost