TERAPIJA S PSI

 

Dejavnost terapija s pomočjo s psa poteka na naši šoli od leta 2009. Za program terapija s pomočjo psa smo se odločili zaradi terapevtskih učinkov živali na človeka. Žival ima na posameznika pomirjujoč učinek in zmanjša vznemirjenost.

Pod besedno zvezo »terapija s pomočjo živali« se razumejo vsa dejanja, pri katerih z načrtno uporabo živali dosežemo pozitiven odziv (doživljanje, obnašanje, motorika) s strani osebe – učenca. Pri terapiji s pomočjo živali pri učencih razvijamo in urimo fino in grobo motoriko, zaznavanje, pozornost, govor, spomin, socialne odnose. Prisotnost živali nudi občutek varnosti, tolažbo in toplino, kar se nanaša na področje čustvovanja.

Pri terapiji sodeluje pes s svojim vodnikom, kar imenujemo terapevtski par. Terapija s pomočjo psa lahko poteka individualno ali v skupini, če je le-ta homogena.

Poleg terapevtskega učinka, ki ga dejavnost nudi, se učenci naučijo tudi kako v celoti skrbeti za psa, razvijajo občutek odgovornosti do živali, nekateri celo premagajo strah pred psom, kljub temu, da to ni namen terapije.

Pri izvedbi terapije sodelujemo s Športno kinološkim društvom Celeia iz Škofje vasi – s skupino Kosmati smrčki, kateri redno obiskujejo naše učence. Odhajamo tudi v zavetišče Zonzani v Dramlje, kjer nam omogočijo sprehajanje psov in stik z mladički. Obiskujemo trgovine za male živali, razstave psov in mačk, ki se odvijajo v Celju ter izvajamo tematske delavnice s poudarkom na delovni terapiji.

Ob vseh aktivnostih v okviru terapije, so le-te prilagojene učenčevim potrebam in omogočajo individualen pristop glede na potrebe posameznega učenca.

Urška Leskovšek, varuhinja

Vesna Golhleb, profesorica defektologije

(Skupno 399 obiskov, današnjih obiskov 3)
Dostopnost